Lúdtalp torna

A lúdtalptorna a lábboltozatok tartásáért felelős izmok erősítése korosztályhoz alkalmazottan játékos technikákkal. Az egészséges lábboltozatok a kisgyermekkor éveiben alakulnak ki a megfelelő terhelések hatására. A csecsemő lába még nem boltozatos, hanem lapos, zsírpárnás. Ahhoz, hogy a gyermeknek egészségesen fejlődjön a lábboltozata, hagynunk kell őt önállóan mozogni. Nem jó siettetni a gyermek mozgásfejlődését. Ha magától áll fel, indul el, biztosan nem terhelődik túl a talpa, hiszen ő maga erősíti ácsorgásaival, egyhelyben billegéseivel az izomzatát, s ha elfárad, leül, vagy sír, hogy segítsünk neki leülni. A járást is érdemes ráhagyni a gyerekre, hadd tapasztalja meg a buktatóit. Minden szempontból így adjuk meg a legnagyobb esélyt az egészséges izomzat, ízületek, csontozat kifejlődésének. A lúdtalp kialakulásának vannak veszélyeztetett időszakai. Minden olyan időszak, amikor hirtelen testsúly-gyarapodás, vagy túlzott fizikai megterhelés következik be az ember életében.


Ezen időszakok:

  • Az állás, járás kezdete. Türelmetlen szülő járatja a gyereket, minek következtében túlfárad, túlterhelődik a talp.
  • Az óvodáskor, kisiskolás kor kezdete. Erős, nem megszokott terhelés,
    súlyos táska cipelése.
  • A pubertáskori gyors növekedési, súlygyarapodási periódus.
  • Hosszú fekvés, inaktivitás utáni hirtelen túlterhelés.
  • Mozgáshiány, egészségtelen életmód.
  • Terhesség. A gyermek kihordása során a hormonális változások és a
    súlygyarapodás miatt a lábboltozatot tartó szalagok megnyúlnak.

Egyéb okok még, melyek a lúdtalp kialakulását segítik:

Rossz cipő viselése. A cipő akkor jó, ha járás közben a lábujjak tudnak benne mozogni, nincsenek túlzottan összeszorítva és az egész talpunk egyenletesen terhelődik. Rossz a cipő akkor, ha a talpa túl kemény. A túlságosan magas sarok pedig azért kedvezőtlen, mert az előlábra helyeződik a teljes testsúly.

A tartósan fennálló lúdtalp egyéb problémához vezethet. A talp és bokatáj fájdalmán kívül fájhat a lábszár, a térd, a hátsó comb, a derék. Gyakran az egyéb fájdalmak előbb jelentkeznek, és a vizsgálat során derül ki, hogy az alapprobléma a lúdtalp. A fájdalmak kialakulásának oka az egész test helytelen terhelődése, a rossz statikai viszonyok. Ebben az esetben érdemes lúdtalpbetéttel korrigálni a lábat és rendszeres lábtornát végezni.

Galéria